Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
Reg
Cserebere.info matrica, kártya, Stikeez, bábu, korong, palack, stb. Panini, Chipicao, Lidl, Tesco, CBA, Spar, stb. Cserélj, hogy a gyűjtemény teljes legyen!Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A badacsonyi „Szürkebarát” és a szerzetesek
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A szürkebarát az egyik legjellegzetesebb magyar szőlő, szinte minden borvidékünkön megtalálható, de legjobban a badacsonyi és a mátrai ismert. A szürkebarát (pinot gris) franciaországi eredetű fehér- vagy rosébor, a burgundi “pinot” családhoz tartozik, a pinot noir mutációja. Jellemző, hogy Franciaországban a pinot gris könnyű bort ad, míg hazánkban akár testes bort is készíthetnek belőle.
Burgundiában már a középkorban is ismerték és az 1300-as években valószínűleg IV. Károly német-római császár közreműködésével került hazánkba. A szőlőfajta magyarországi betelepítésével kapcsolatban többféle legenda is ismert, de az biztos, hogy azért kötődik a szerzetesekhez, mert a bora cukor hozzáadása nélkül is is felhasználható a szentmisékhez, ami alapkövetelmény a miseboroknál.
Egyes termelők a szürkebarát nevét helytelenül a cseri (obszerváns ferences) barátokkal, mint szürke csuhát viselő szerzetesekkel hozzák összefüggésbe, mások szerint a cisztercita szerzetesek telepítették be, de a legvalószínűbb az, hogy az 1263‐ban keletkezett a badacsonytomaji pálos kolostorhoz kötődik. A pálosok kezdetben ugyanis szürke csuhában jártak, amelyet csak 1341‐ben váltottak fehérre.
Melyik magyar költő versében szerepel a szürkebarát (1.), és mi a bor egyik német neve (2.)? (bg)
Megfejtés: