Cím:
A kávézás története és a kávék fajtái
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Az emberiség ősidők óta használ természetes élénkítő szereket, ún. pszichoaktív anyagokat. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben a koffeint fogyasztjuk. A koffein szerves kémiai képlete: 1,3,7-trimetil-xantán. A kávé mellett a teában, a kakaóban, a csokoládéban és a kólabogyóban is megtalálható. A kávézás is évezredes hagyomány, de nagyon sokáig csak a Közel-Keleten volt ismert, Jemenben kezdték el termeszteni.Európába – egészen pontosan a velencei kalmárok révén - az 1600-as évek elején érkezett meg, és amikor a holland kereskedők is rákaptak, villámgyorsan elterjedt az akkori művelt Európában, majd a 18. század elején már Indonéziában, a Martinique-szigeteken, Közép- és Dél-Amerikában (Brazília) is elkezdték a nagyüzemi termesztését. A babkávé cserjének két fő fajtája van, az egyik a közkedvelt „arabica”, a másik kevésbé ismert „robuszta”. Az arabica koffeintartalma alacsonyabb, viszont aromája jobb, mint a robusztáé, és a savtartalma is kisebb. A legismertebb kávéitalok: espresso, ristretto, doppio, cappucino, macchiato és ezek variánsai.Melyik az a szerzetesrend, amelynek jellegzetes ruha-tartozékáról kapta a nevét a cappuccino?Mi a „kávépincér” olasz eredetű másik neve? (bg)