Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
Reg
Cserebere.info matrica, kártya, Stikeez, bábu, korong, palack, stb. Panini, Chipicao, Lidl, Tesco, CBA, Spar, stb. Cserélj, hogy a gyűjtemény teljes legyen!Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A somoskői macskakő
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Az idősebbek még bizonyára emlékeznek a 60-as évek nagy slágerére, amit Vámosi János énekelt az angyalföldi macskaköves utakról... A macskakő szögletesre faragott, domború felületű, általában vulkáni kő.
Magyarországon 1878-ban kezdték el bányászni a Somoskő falu melletti „Macskalyuk” nevű kőbányában, és egészen az aszfalt elterjedéséig Európa-szerte széles körben használták útburkolásra, de a névazonosság csak véletlen egybeesés, mivel a német eredetű „macskakő” szó már az 1300-as évek elejétől kimutatható a Magyar Oklevélszótárban. A macskakő a polgári forradalmak szimbóluma is, a felszedett macskakövekből készültek a barrikádok. A trianoni határ kegyetlenül kettévágta a Karancs-Medves bazalt-vidéket, de Somoskő falut 1924-ben „csodálatos” módon visszacsatolták Magyarországhoz, viszont a falu utolsó házától alig 50 méterre lévő somoskői vár és a bánya is megmaradt a szlovák oldalon.
A rejtvényünk megfejtésében Somoskő község Sopron városához hasonló büszke jelzője olvasható. (bg)
Megfejtés: