Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
Reg
Cserebere.info matrica, kártya, Stikeez, bábu, korong, palack, stb. Panini, Chipicao, Lidl, Tesco, CBA, Spar, stb. Cserélj, hogy a gyűjtemény teljes legyen!Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A világ legnépszerűbb élő zeneszerzője
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Sir Karl Jenkins, a világ legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője 1944. február 17-én született Penclawdd városában, Wales Gower megyéjében. Anyja svéd volt, apja walesi tanító, templomi orgonista és kórusvezető. Fiatal éveiben szaxofonos volt különböző jazz- és jazz-rock együttesekben, játszott billentyűs hangszereken és oboán is. A Nucleus nevű jazz-rock együttesnek volt alapító tagja, ezzel a zenekarral 1970-ben első díjat nyertek a Montreux-i Jazz Fesztiválon. 1980-tól kezdett klasszikus stílusban komponálni és egyre inkább a zene béketeremtő erejének megszólaltatása, közvetítése vált műveinek fő gondolati központjává. 2000-ben mutatták be The Armed Man (A fegyveres ember) – Mise a békéért című művét, amely azóta is egyik legtöbbet játszott darabja. Írt Requiemet és Stabat Matert is. 2012-ben született a The Peacemakers (A béketeremtők) című kórusműve.
Különleges, magyar vonatkozású „béke”-művet ís írt, amelynek angol nyelvű ősbemutatója Magyarországon volt, 2011. június 21-én. Egy évvel később ugyanott tartották a magyar nyelvű bemutatót. A rejtvény első sorában a szövegkönyv alapját képező Arany János vers cime és a zenedarab műfaja, a második sorban a bemutatók helyszine található. (bg)
Megfejtés: