Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
Reg
Cserebere.info matrica, kártya, Stikeez, bábu, korong, palack, stb. Panini, Chipicao, Lidl, Tesco, CBA, Spar, stb. Cserélj, hogy a gyűjtemény teljes legyen!Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Csontváry Kosztka Tivadar
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A magyar és az egyetemes festőművészet egyik legkülönlegesebb alkotója, Csontváry Kosztka Tivadar, 1853. július 5-én született a felvidéki Kisszebenben. Csak 41 éves korában kezdett festészettel foglalkozni, előtte okleveles gyógyszerészként, jogot is hallgatott.
Festőként bejárta Európa és a Közel-Kelet számos országát, mindenütt a „nagy motívumot”, a teremtett világ egészét felmutató, grandiózus látványt – Isten világát – kereste. Ennek képi megjelenítésére egy sajátos és nagyon kifejező művészeti irányzatot hozott létre, ehhez pedig megtalálta a legjobban illeszkedő technikai megoldást is. Festékei alapanyagainak meghatározása csak a 21. század elején történt meg, és egyértelműen kiderült, hogy nem olajfesték. Gyógyszerészi-kémiai tudását kamatoztatva olyan, egyedi festő-masszát talált fel, amellyel freskószerű alkotásokat tudott létrehozni.
A rejtvény egyessel jelölt soraiban a massza 4 alapanyagának nevét találjuk. A szabadtéri festésre általa alkotott „napút” kifejezés a fény és a levegő együttes megjelenését jelenti a képein. Élénk szinei emberi érzelmeket testesítenek meg és a lelki középpont kereséséről, a „lelki napútról” szólnak, amely az Örök Világosságba vezet. A rejtvény 2-vel jelölt soraiban a „napút” szinek neveit olvashatjuk. (bg)
Megfejtés: