Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
Reg
Cserebere.info matrica, kártya, Stikeez, bábu, korong, palack, stb. Panini, Chipicao, Lidl, Tesco, CBA, Spar, stb. Cserélj, hogy a gyűjtemény teljes legyen!Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Erdélyi mofetták
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A szén-dioxid (CO2) szárazfürdőt már a római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban is használták. Az igen magas CO2-koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert.
Erdély sok „csodája” között előketlő helyen állnak a világhírű borvizek és mofetták. A vulkáni utóműködésnek köszönhetően Székelyföldön számtalan gáztartalmú ásványvízforrás található, mellettük a gázkitörések másik sajátos formáját a mofetta jelenti. Az elnevezés a latin „mephitis” szóból ered, jelentése „bűzős kipárolgás”. A földből feltörő nagy mennyiségű mérgező szén-dioxidot, kén-hidrogént tartalmazó gáz („doh”) beszippantása bizony halált okoz, ezért az ülőfürdőben a gáz szintje a csípő magasságát nem haladhatja meg. A mofetta gyógyító, rekreációs hatását Erdélyben Barkóczi Áron 1885-ben kezdte el kúraszerűen alkalmazni, gázfürdője a mai napig üzemel.
Rejtvényünkben két olyan erdélyi helység neve (1. és 3.) található, ahol mofetta működik, amiknek népi elnevezései szintén a rejtvényben rejtőznek (2. és 4.). (bg)
Megfejtés: